Image Map

12. kesäkuuta 2014

Talent-kurssi osa1

Nyt on lähtenyt kesä käyntiin myös ratsastuksen osalta, sillä tällä viikolla talentlaisilla on oma kurssi. Kurssi kestää kaksi tuntia, joista yksi ratsastetaan ja loput ajasta käytetään teoriaan.

Maanantaina meillä oli vielä oma valmentaja. Verkattiin ensin käynnissä tekemällä avoja ja sitten ravissa loivilla kiemuraurilla. Esa tuntui aika kivalle ja yritin muistaa ratsastaa kunnolla pohkeilla. Varsinkin kaarteissa piti olla tarkkana, sillä jos tahti on huono alkaa Esa helposti vähän tahdittamaan. Laukassa jatkettiin ensin uraa ja alettiin sitten tehdä loivia kiemurauria vastalaukassa. Laukassa olen vielä aika hukassa, enkä tiedä millaista laukkaa Esan pitäisi mennä. Laukka oli kuitenkin parempaa kuin viime maanantaina ja kaarteetkin onnistuivat hyvin. Piti vain muistaa käyttää ulkoapuja tarpeeksi, että ulkolapakin tulisi hyvin mukaan.



Sitten harjoiteltiin vähän radan pätkiä. Ensin tehtiin tervehdys. Esa oli todella vino, eikä tarpeeksi avuilla ja itsekin vähän sähläsin, jolloin pysähdys tuli väärään paikkaan. Toisella kerralla saatiin parempi suoritus, hevonen oli suorempi ja pysädys parempi.
Tehtiin vielä radanosa, jossa tullan radanpoikki ja nostetaan keskihalkaisijalla laukka. Tämän tehtävän kusin ihan huolella. En saanut millään oikeaa laukkaa nousemaan tai laukkaa edes nousemaan. Monen yrityksen jälkeen saatiin siedettävä nosto ja pääsin ratsastamaan vielä halkaisijan, joka ei sekään mikään kovin hyvä ollut.


Lopuksi ratsastettiin vähän hevosia eteen-alas ravissa ja alettiin pikkuhiljaa lopettelemaan.

Tiistaina meillä vaihtuikin opettaja. Saatiin todella hyvä ja kokenut opettaja, joka pistikin meidät kunnolla töihin. Aloitettiin käynnissä ihan normaalisti verryttelemällä hevosia ja tekemällä pysähdyksiä. Mä en vieläkään onnistunut tekemään hyviä pysähdyksiä. Joka kerta hevonen karkaa kuolaimelta ja nostaa pään ylös. Ravissa siirryttiin pian ympyrälle, jossa sain taas huomata kuinka annan Esan vain mennä miten se itse haluaa. Ravi oli pätkiä kyllä hyvää ja saatiin vähän kehujakin, mutta asetusta sain alkaa ratsastamaan ihan kunnolla läpi. Ja tulihan sieltä ihan hyviä asettuneita pätkiä, kun aloin oikeasti ratsastaa, Laukka otettiin myös ympyröillä. Mulla oli taas nostossa hirveästi ongelmia, mutta muuta laukasta en oikeastaan hirveästi muista.




Verryttelyn jälkeen alettiin taas harjoitella rataa. Tehtiin radassa oleva pysähdys, joka tulee käynnistä kentän poikki keskihalkaisijalle. Sen jälkeen tulee ravia ennen kulmaa ja lyhyen sivun keskellä laukannosto. Pysähdykset eivät taaskaan olleet hyviä, Hevonen oli vino eikä pysähtynyt kunnolla ja pysynyt kuolaimella. Itse annan helposti hevosen mennä miten sattuu, enkä pysy pysähdyksessä jämäkkänä. Parin kerran jälkeen saatiin pysähdys pisteeseen ja suoraan, joten se sai kelvata. Ravi siirtyminen ja laukannosto onnistuivat hyvin. Laukassa saan olla todella varovainen, etten vahingossa käytä yhtään kannusta. Tultiin toisenkin kerran. Tällä kertaa saattiin heti kohtalainen pysähdys ja muuten tehtävä onnistuikin taas ihan hyvin.



Ravasin loppuravit ja lopettelin.

Keskiviikkona jatkettiin saman open kanssa niin kuin koko loppuviikko. Siirryttiin melkein heti taas pääty-ympyrälle verkkamaan. Tällä kertaa ratsastin alusta asti asetusta läpi. Esa olikin aika hyvä käynnissä ja ravissa. Laukkaa otettiin tällä kertaa ensin uraa pitkin. Esa liikkui ihan hyvin, mutta itse en saa lantiota tarpeeksi liikkeeseen mukaan.



Harjoiteltiin keskiviikkonakin samaa kohtaa mitä maanantaina. Ensin kuitenkin tehtiin harjoituksena vain laukannosto osuus. Meillä sujui täysin yllättäen nämä Esan kanssa tsoi hyvin. Esa nosti joka kerta hyvin laukan ja sain ratsastettua noston jälkene hyvin suoraankin. Päästiin siis aika pian hetkeksi kävelemään.
Sen jälkeen tultiin jokainen radan pätkä yksitellen. Radan poikki käännös oli hyvä, Esa kääntyi kunnolla ulkoavuista. Nostokin oli aika hyvä samoin ympyrä. Halkaisijalle lähdin kääntämään aivan liian myöhään ja reitistä tuli todella huono. Käynti siirtyminenkään ei onnistunut hyvin, sillä en valmistellut kunnolla, enkä ollut tarpeeksi päättäväinen.
Toisella kerralla en taas ratsastanut yhtään. Nostoista tuli koko ajan vääriä ja kun päästiin laukkaan, en ratsastanut yhtään. Hevonen ei asettunut eikä laukannut tarpeeksi. Halkaisijan tie levähti taas liian pitkälle, koska en ratsastanut kulmaan ja arvattavasti myös käynti siirtyminenkään ei ollut hyvä.
Pääsin tulemaan vielä kolmannen kerran. Tällä kertaa mietin opettajan neuvoja koko ajan ja oikeasti ratsastin kunnolla, mikä näkyi tehtävän suorituksessakin. Nyt kaikki tehtävät menivät jo ihan hyväksyttävästi, eikä suurempia mokia tullut. Siihen oli hyvä lopettaa.




Takana on siis 3/5 talent-viikosta. Tunneilla olen oppinut, että hevosta täytyy ratsastaa kokoa ajan, eikä antaa hevosen vain mennä omiaan ja olla tyytyväinen siihen. Olen huomannut kuinka helposti alan vain itse matkustelemaan. Istunnasta suurimmat korjauskohdat ovat, että muistan pitää ryhdin ja joustaa liikkeen mukana, kantaa kädet ja saada varpaat eteenpäin etten osu vahingossa hevoseen kannuksella.

Lauantaina onkin kisat, joissa startataan Esan kanssa HeB K.N. Special.

2 kommenttia:

Viestit näkyvät vasta kun olen hyväksynyt ne, älä siis lähetä viestiä monta kertaa (: